TUUMASTA TOIMEEN

Ylläksellä riittää tekemistä kaikille

Ylläs on upea lomakohde kaikkina vuodenaikoina.

Vuonna 2020 Kolarin Ylläs on voitti Pohjoismaiden parhaan ulkoilukohteen palkinnon.

Talvisaikaan Lappi lumoaa kaamoksen pimeydessä loistavalla tähtitaivaallaan, revontulillaan ja kevättä kohti pitenevillä päivillään jolloin tarvitset aurinkolasit auringonsäteiden loistaessa kilpaa keväthankien kanssa. Ota Chalet-mökki majapaikaksesi ja anna luonnon lumota.

Alla muutamia vinkkejä ja suosittelemiamme palveluita.

 

Laskettelu
”Ylläs on Ykkönen” -slogan viittaa ennen kaikkea Ylläksen rinteisiin ja latuihin, jotka kaikki ovat tutkitusti käyttäjien mielestä maamme aatelia. 63 rinnettä takaavat monipuolisen ja runsaan tarjonnan niin lapsille kuin aikuisille, aloittelijoille kuin taitajille, laskettelijoille, lumilautailijoille kuin telemarkinkin harrastajille. Ylläksellä laskettavaa riittää koko lomaviikoksi!

Lasketteluun Ylläksen rinteiltä löytyy kaikki tarpeellinen: rinteitä 63 kpl (valaistuja 29, lumetettuja 32), suurin korkeusero 463 m, pisin rinne yli 3000 m, hissejä 28 kpl. Gondolihissillä huipulle pääsee 7 minuutissa, tunturin huipulle pääsee sen avulla myös kesällä. Matka mökiltä Ylläsjärven puoleiseen laskettelukeskukseen ja gondolihissille on n. 2 km.

Hiihto
Ylläksen alueella on 330 km hyvin merkittyjä ja -varustettuja hiihtoreittejä, joista valaistuja 38 km, latukahviloita 13 kpl. Ylläs valittiin vuoden hiihtokeskukseksi 2007.

Tutustu etukäteen: Ladut, reitit ja latukahvilat

Moottorikelkkailu
Ylläkseltä löytyy yhteensä 410 km moottorikelkkareittejä. Ylläksen ohjelmapalveluyrittäjät tarjoavat monenlaisia kelkkasafareita lähelle ja kauas. Voit lähteä seikkailemaan Ylläksen moottorikelkkareiteille myös itsenäisesti vuokrakelkalla, aina tunnin kokeilusta jopa koko viikoksi.
Maastopyöräily
Ylläksellä on loistavat mahdollisuudet harrastaa maastopyöräilyä kaikkina vuodenaikoina. Suureen suosioon nousseet Fatbike-pyörät liikkuvat hankalassakin maastossa. Paksu pyörä tekee menosta tasaista ja miellyttävää, vaikka reitti olisikin epätasainen ja pehmeä.

Ajettavaa löytyy n. 50km sekä aloittelijoille että kokeneemmalle kuskille. Ylläksellä voit polkea muun muassa tunturin huipulle, Yllästunturin puolelta toiselle, suojaisissa metsissä ja kuruissa, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa – vaihtoehtoja on monia.

Koiravaljakkoajelut
Koiravaljakko on hauska ja vauhdikas tapa liikkua luonnossa. Tutustuminen huskytilaan ja koiriin on lisäksi kokemus jo sinänsä. Safareita on moneen lähtöön riippuen siitä haluatko nauttia lyhyemmästä ajelusta reen kyydissä, tai kokeilla valjakolla ajoa itse omalla 3-6 koiran valjakolla. Myös safarien pituus vaihtelee.
Lumikenkäily
Ylläksellä on noin 50 kilometriä merkittyjä lumikenkäreittejä. Opastetulla lumikenkäretkellä kuulet tarinoita Ylläksen tunturiluonnosta ja kylistä. Lumikenkäilyä on helppo kokeilla myös omin päin: Ylläksellä on useita lumikenkiä vuokraavia välinevuokraamoita ja tarjolla monenlaisia lumikenkäretkiä.

Mökillä on yhdet lumikengät, joilla voit kokeilla hangen kantoa ihan itse.

 

Avantouinti ja sauna
Jos rohkeus riittää, niin Ylläksellä voi pulahtaa myös avantoon. Äkäslompolosta, Ylläsjärveltä ja Luosusta löytyvät upeat puitteet avantouintiin. Rantasauna ja kirkasvetinen järvi odottavat uimareita. Ylläksen yöpuun rantasaunassa mahtuu saunomaan isompikin porukka.

Luosujärven latukahviossa voi hiihtäjä nauttia mehun ja munkin lisäksi pulahtamisesta avantoon. Luosujärven latukahvioon pääset helposti myös autolla.

Poroajelut, porotilavierailut

Ylläksellä poroja saa ihailla niin teiden laidoilla kuin kylän raitillakin. Talvella poroja asustaa myös alueen porotiloilla ja Ylläsjärvellä poroja voi käydä tapaamassa esimerkiksi Aurinkotupa-latukahvilan pihassa ja Äkäslompolossa poroja näkee Jounin kaupan vieressä olevassa aitauksessa.

Perinteiselle poroajelulle ja porotilavierailuille pääset Ylläksen ohjelmapalveluyritysten kautta. Lisätietoa poroista ja poronhoidosta Lapista löydät Paliskuntain yhdistyksestä.

Poniretki metsään

Konijänkän kotieläintila tarjoaa monenlaista mukavaa puuhaa lapsille Ylläksen luonnossa. Moottorikelkkarataa, hevosrekiajelua, talutusratsastusta, ynnä muuta.

Kalastus tunturijärvillä
Ylläksellä on kalastajalle huippukohteita jokaisena vuoden aikana. Olipa kohteenasi sitten virtaavan veden villi harjus, mahtava nousulohi rajaväylällä,  kirkkaan tunturijärven suurtaimen tai pienen metsälammen  raudut niin Ylläs on sinun valintasi. Ylläksellä on lukemattomia järviä, lampia, jokia ja pikku puroja, jotka tarjoavat kalamiehille mahdollisuuden kokeilla taitojaan.

Mikäli Ylläksen alueen kala-apajat eivät ole entuudestaan tuttuja, voit myös tutustua perhokalastukseen tai vaikka talvisen pilkkimiseen ammattitaitoisten paikallisoppaiden johdolla.

Vaeltaminen ja retkeily
Ruska-ajan väriloisto on totisesti kokemisen arvoinen elämys. Syyskuun raikkaat ja kuulaat aamut kutsuvat retkeilijää nauttimaan tunturien väriloistosta. Valitse Ylläksen vaellusreitit ja -polut -kartasta itsellesi sopivin retkireitti ja suuntaa sinne hyvässä seurassa. Seitapolku on erityisen kaunis ruska-aikaan.

http://www.luontoon.fi/pallas-yllastunturi/reitit

 

Melonta
Ylläksellä voi meloa intiaanikanooteilla, kymmenen hengen jättikanooteilla tai kajakeilla. Sopivia melontajokia ovat esim. Ylläsjärvestä laskeva Vähäjoki, josta muodostuu alempana Ylläs-, Lainio- ja Äkäsjoki sekä tietysti Tornio-Muoniojoki.

Tornio-Muoniojoessa ja monessa muussakin Ylläksen alueen joessa on nivoja eli pieniä koskia. Järvistä esimerkiksi Ylläsjärvi, Äkäslompolo sekä Kesänki- ja Luosujärvi soveltuvat melomiseen. Vinkkejä melontapaikoista saa Ylläksen ohjelmapalveluyrityksistä ja välinevuokraamoista, joista voi myös vuokrata oman kanootin tai lähteä ohjatulle melontaretkelle.

Sienestys ja marjastus
Hilla, lakka, suomuurain… rakkaalla marjalla monta nimeä. Loppukesästä mökin lähimaastot täyttyvät hillasta, karpalosta, puolukasta, mustikasta – tule ja poimi arktisia luonnonantimia ja nauti samalla raikkaasta puhtaasta ilmasta.
Lohenkalastus
Ylläkseltä on vain noin 30 minuutin ajomatka yhdelle Suomen parhaimmistä lohijoista, Tornion-Muoniojoelle eli ”Väylälle”, joka on monen kalastajan toiviomatkakohde.

Toivelistan kärkikala on selvä: lohi. Satoja kilometrejä pitkällä joella riittää tilaa suurellekin määrälle lohenpyytäjiä. Lohen lisäksi myös harri käy kiivaasti vieheisiin. Suurimmat väylästä nostetut lohet ovat painaneet reippaasti yli 20 kg.

Jos haluat lähteä kalojen kuninkaan valtakuntaan Tornion-Muonionjoelle ja oppia lohen soutamisen salat, niin Lappean Loma vuokraa veneitä sekä järjestää lohensoutukoulua koko lohenkalastuskauden ajan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti.

 

Frisbeegolf
Sport Resort Ylläksellä, Ylläs-tunturissa on 18-väyläinen, AA2-luokiteltu frisbeegolfrata. Rata sijaitsee Ylläsjärven puolella rinteessä upeissa maisemissa noin 350-450 metriä merenpinnan yläpuolella. Maasto on vaihtelevaa tunturimaastoa, jossa on rinnepohjaa, rakkakiveä sekä metsämaastoa ja korkeuseroa kertyy noin 140 m.